6 mituri despre fructe și legume

6 mituri despre fructe si legume

Cu toții am auzit mituri despre fructe și legume, dar astăzi este timpul să aflăm mai multe despre următoarele 6 mituri.


Mitul 1: fructele și legumele proaspete sunt mai nutritive decât cele congelate sau tocate.

Fapt: Multe fructe și legume sunt în mod natural scăzute în grăsimi și calorii. Fructele congelate și tocate, iar legumele sunt la fel de hrănitoare ca proaspete. Produsele congelate și tăiate sunt adesea ambalate imediat după colectare, ceea ce vă permite să păstrați majoritatea nutrienților. Alimentele proaspete pot pierde uneori substanțele nutritive de la expunerea la lumină și aer și în timpul depozitării pe termen lung.

Mit despre ananas

Mitul 2: Unele alimente, cum ar fi ananasul, grapefruitul, țelina sau supa de varză, pot arde grăsimea și pot reduce greutatea.


Fapt: Nu există astfel de produse. Unele alimente atunci când sunt expuse la cafeină pot crește rata metabolică (rata la care organismul arde energie sau calorii) pentru o scurtă perioadă de timp, dar aceste produse nu duc la scăderea în greutate. Cea mai bună modalitate de a pierde în greutate este reducerea numărului de calorii consumate și creșterea activității fizice.


Mitul 3: Există mult zahăr în morcovi.

Fapt: 100 de grame de morcovi cruzi contin 41 kcal și doar 9,6 grame de carbohidrați, jumătate din care sunt zaharuri simple, iar restul sunt fibre, bune pentru inimă, și alți carbohidrați complexi. În plus, zahărul din morcovi este “inclus” în vitamine și minerale. Dar cel mai important lucru este că morcovii:

  • stabilizeză nivelurile de zahăr din sânge datorită beta-carotenului și fibrei;
  • protejează ochii, datorită vitaminei A;
  • vindecă intestinele, grație falcarinolului.
Mit despre salata iceberg

Mitul 4: Salata iceberg nu e benefica pentru organism.

Fapt: Salata iceberg este un depozit de nutrienți. Ajuta la întărirea oaselor deoarece 100 de grame de salată oferă aproximativ 30% din necesarul zilnic de vitamină K, care întărește oasele și previne fracturile. Conținutul de vitamina A protejează ochii (100 de grame de salată conține 10% din necesarul zilnic) și menține o vedere ascuțită. Pentru a scădea în greutate, salata ajută la menținerea unei diete, deoarece conține un aport aproape zilnic de vitamina B9, precum și sodiu, potasiu.


Mitul 5: Cartofii te ingrasa.

Fapt: Un cartof mediu copt are 161 kcal plus 4 grame de fibre. Pentru iubitorii de cartofi, există un bonus: cartofii gatiti si apoi răciți conțin amidon rezistent, efectul de slăbire fiind dovedit. Principalul lucru – ai grija la portia de cartofi pe care o mananci! Și, de asemenea, cartofii:

  • ajută la combaterea bolilor, de exemplu în cartofi există flavonoide care ajută la combaterea bolilor de inimă și pot reduce riscul de cancer pulmonar și cancer de prostată, precum și ajuta la consolidarea sistemului imunitar;
  • stabilizează presiunea, deoarece conține substanța cocoamină, care scade tensiunea arterială; în plus, un cartof copt, împreună cu coaja, acoperă 20% din necesarul zilnic de potasiu al organismului, un luptător renumit cu tensiune arterială ridicată.
Mit despre sucuri de fructe

Mitul 6: Sucurile de fructe au un conținut scăzut de calorii.

Fapt: Sucurile de fructe, care furnizează vitaminele necesare organismului, sunt foarte bogate în calorii. Un pahar de suc de struguri sau mere oferă aproximativ 200 de calorii – cum ar fi două mere mari sau un cartof de dimensiuni medii. Sucul ocupă puțin spațiu în stomac și este foarte rapid absorbit, în timp ce fructele și cartofii sunt digerate mai incet, ocupă mai mult spațiu și dau un sentiment de sațietate.

Pe măsură ce sucul de fructe se absoarbe rapid, nivelurile de zahăr din sânge pot sări repede, provocând o eliberare puternică de insulină, un hormon responsabil pentru stocarea energiei. O astfel de creștere a insulinei poate crește depozitele de grăsimi și poate duce la creșterea poftei de mâncare după ce nivelul zahărului revine la normal.